HDR eller ikke HDR?

Jeg har lyst til å skrive litt om HDR i dag. En teknikk som kan skape mange harde diskusjoner. En teknikk som er utskjelt, hatet og elsket. Det det i bunn og grunn handler om er å fange et utvidet kontrastområde i et bilde, altså å få med flere detaljer i lyse og mørke områder enn det et kamera klarer. Det finnes mange måter å gjøre dette på, både med egne HDR-programmer og manuelt i et vanlig bildebehandlingsprogram. Utgangspunket for å lage HDR er som regel at man tar flere eksponeringer av samme scene. Det er vanlig (og som regel tilstrekkelig) å bruke tre eksponeringer: En normal eksponering, en overeksponering som gir detaljer i skyggene og en undereksponering som gir detaljer i høylysene.

Hovedgrunnen til at bruk av HDR har fått et dårlig rykte tror jeg er at de dedikerte HDR-programmene er utstyrt med funksjoner som kan gi bildene et veldig spesielt og annerledes, men også urealistisk uttrykk. Dette er det mange som synes er gøy å leke med.

HDR på den "cheesy" måten

HDR på den «cheesy» måten

Forhåpentligvis kommer de fleste over dette stadiet. Enten går de tilbake til å bare bruke en eksponering («vi må jo fange øyeblikket der og da sånn som kameraet ser det. Det er det som er fotografering, alt annet er juks.» Mer om det her) eller de finner ut at HDR faktisk er et nyttig verktøy kan brukes til å få mer realistiske bilder som ligger mye nærmere det øyet ser. Dette er jo bare et verktøy blant mange andre i den fotografiske verktøykassa som det er om å gjøre å lære å bruke riktig. Det går også an å bruke HDR-programmene med måte, selvfølgelig. Bildet over har jeg valgt som illustrasjon fordi det er mange nå på vinteren som legger ut bilder av soloppgangen, siden sola kommer opp behagelig sent. Det viser utsikten min like før sola titter opp over horisonten og inneholder store kontraster som gjør at det egner seg som et HDR-bilde. Her er normaleksponeringen sånn som lysmåleren i kameraet ville ha den:

Normaleksponering. 1/30s, f/5.6, ISO 100

Normaleksponering. 1/30 s, f/5.6, ISO 100

Vi ser at himmelen er utvasket, uten spor av de fine skyene som var der, og skyggene er helt svarte uten noen detaljer. Med andre ord et totalt uinteressant bilde.
Den som har litt kunnskap vet at vi kan undereksponere. Da får vi fram de fine skyene, men forgrunnen blir bare enda mørkere. Så vi har noen fine skyer, men de er tatt helt ut av sin sammenheng, siden vi nesten ikke ser hvor bildet er tatt:

To trinn undereksponering. 1/125 s, f/5.6, ISO 100

To trinn undereksponering. 1/125 s, f/5.6, ISO 100

Hjelper dette til å bevare minnet om en fin soloppgang? Jeg tror ikke det. Mange av dem som ville vært fornøyd med et av de to bildene over er de som står sterkest på følgende påstand: «Jeg vil ha bildet sånn som det så ut der og da. Derfor skal det ikke tukles med i etterkant». Og her er vi ved sakens kjerne. Ingen av disse bildene viser hvordan det så ut. Øynene mine klarte nemlig å se både de fine skyene og detaljene i forgrunnen. Siden et kamera ikke er like avansert som et øye så må vi hjelpe det litt med å ta en tredje eksponering, som viser detaljene i skyggene:

To trinn overeksponering. 1/8 s, f/5.6, ISO 100

To trinn overeksponering. 1/8 s, f/5.6, ISO 100

Deretter kan vi ta alle tre og kombinere. Det finnes mange måter å gjøre det på, noen av dem kan dere se i lenkene under her. Med litt finpussing til slutt kan resultatet bli som dette:

Ferdig bilde etter kombinasjon og etterarbeid

Ferdig bilde etter kombinasjon og etterarbeid

Jeg skal ikke påstå at dette er et spesielt godt bilde i seg selv eller at jeg er noen ekspert på HDR. Den som vil kan sikkert finne mye som kunne vært gjort bedre. Det eneste jeg påstår er at det siste bildet ligger mye nærmere det jeg så selv enn hva kameraet klarte å få med seg i en eneste eksponering. Derfor er det dette bildet som har fanget det jeg så der og da på en best mulig måte, selv om jeg har måttet jobbe litt for å få det fram.

Programvare jeg bruker til bildene mine:
RAW-fremkalling: Darktable
HDR: Luminance HDR og Macrofusion
Etterarbeid: Gimp v. 2.9
Operativsystem: Linux Mint 17

Her er et utvalg videoer fra Youtube om HDR og annen blanding av eksponeringer:

Alan Kesselhaut om HDR: http://tinyurl.com/kmusmaz
Jimmy McIntyre om luminosity masks: http://tinyurl.com/nr4owv9
Elia Locardi om exposure blending for å komprimere tiden: http://tinyurl.com/kcqlaq3

En kommentar om “HDR eller ikke HDR?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s