Hvor kan jeg lære foto på YouTube?

Det finnes uhorvelige mengder av nettsteder hvor man kan lære om fotografering og bildebehandling. Mye er bra og mye er dårlig. Av og til kan man komme over direkte feilinformasjon. Det er fort gjort å gå seg vill i denne jungelen.

Jeg har lært mye av å se på YouTube. Der har jeg vært innom mye som har vært kjedelig, dårlig produsert, laget av folk som har større eksponeringsbehov enn kunnskap, og også mye bra. Jeg har plukket ut noen favorittkanaler som jeg abonnerer på, som kanskje andre også kan ha nytte av. Alle disse er på engelsk.

B&H er en stor fotoforretning i New York. De har et «event space» hvor de arrangerer foredrag med fotografer, eksperter på bildebehandling eller andre fotorelaterte fagområder. Foredragene filmes og legges ut på YouTube. Her må en ha god tid, foredragene er gjerne på en til to timer.

Serge Ramelli er en fransk fotograf som gjør mye landskap, gjerne bylandskap fra Paris. Han lager korte filmer på rundt 15 til 20 minutter. Mest om bildebehandling i Adobe Lightroom, men også om Photoshop og andre programmer han bruker. Han er også innom emner som panorama- og HDR-bilder, fargebruk, hvordan lage et levebrød av fotograferingen og andre ting. Han legger gjerne ut en til to filmer i uka, så det er stadig noe nytt.

Gavin Hoey er en engelsk fotograf som tar deg med hele veien fra motiv til ferdig behandlet bilde. Det handler ofte om å se motiver. Han forklarer også mye om brennvidder, eksponering og komposisjon, og etterpå viser han ofte hvordan han behandler bildene i Photoshop. Mye av det han har gjort har vært i samarbeid med fotoforretningen Adorama.

Mike Browne er en annen engelsk fotograf. Han viser ikke så mye redigering, men er veldig god på selve fotograferingen. Han forklarer godt og understreker også flere ganger at man ikke må ha det fineste utstyret for å ta gode bilder. Mike viser eksempler på flere forskjellige sjangre, som landskap, interiør. portrett og makro. Han har mange filmer som tar for seg det grunnleggende.

Phlearn er en amerikansk kanal som først og fremst tar for seg Photoshop.

Jeg håper dette kan være en liten veiviser i YouTube-jungelen. Har du noen andre favoritter så legg gjerne igjen en lenke i kommentarfeltet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s