Sommerferie på Den grønne øya

Irland. Grønne jorder fylt med sauer. Lave steinhus. Regn. Dette er ting man ofte forbinder med Europas utpost mot Atlanterhavet. Det er her alt det dårlige været kommer fra.

Sannheten er nok litt mer nyansert enn som så. Irland kan by på knallvær også, men vi så ikke så mye til det. Veldig mye overskyet, en del regn og noen fine gløtt innimellom var vel fasiten etter to uker. Vi hadde leid et hus i County Kerry i den sørvestre delen av landet, langt ute på landsbygda.

20140721_Irland 1_0085_640

Dalen vår med Glanmore Lake. Huset ligger litt bakenfor og til høyre for innsjøen.

Så langt utenfor allfarvei ventet vi ikke å finne annet enn bondegårder og sauebeiter, men like borti veien, kanskje 200 meter fra huset lå det en liten restaurant, Josie’s Lakeview Restaurant. Den måtte vi jo prøve. Vi hadde vel ikke allverdens forventninger, men der fikk vi oss en overraskelse. Fantastisk mat, en service som de fleste byrestauranter kan lære noe av, og utsikt over Glanmore Lake. Når så prisnivået var overkommelig også sa det seg selv at vi kom tilbake noen ganger.

Utsikt fra josie's

Utsikt fra Josie’s

Huset vi leide var derimot litt så som så. Vi har etterhvert leid en god del hus og leiligheter rundt i Europa, og som regel har vi vært godt fornøyde. Denne gangen var det ikke helt bra. Flere ting kunne vært gjort mye bedre uten at det behøvde å koste noe ekstra, andre ting kunne ha godt av noen investeringer. Noen ting burde være en selvfølge, som å ha en fjernkontroll til DVD-spilleren, eller å sørge for at CD-spilleren virker og at alle stikkontaktene er i orden.

Helene Harefrøken glad og lett

Helene Harefrøken glad og lett

Besøk av dådyr i hagen

Besøk av dådyr i hagen

Det beste med huset var nok naturopplevelsene. En formiddag jeg gikk ut en tur så jeg flere harer, og ihvertfall tre ganger fikk vi besøk av et dådyr i hagen.

Kenmare

Kenmare

Den nærmeste byen var Kenmare, en drøy halvtimes kjøretur unna. En ganske liten og oversiktlig by, med fargerike hus, puber og diverse butikker.

20140721_Irland 1_0075_640

Brødmannen på markedet i Kenmare

En gang i uka er det marked i Kenmare. Det var ganske lite, og det var fort gjort å få med seg alt. Flere av bodene hadde bare dilldall av forskjellig slag, men innimellom var det noen med spennende mat. En hadde honning og bivoks, en annen hvitløk, oliven, oljer og andre godsaker fra Middelhavet og en tredje hadde brød av alle slag.

Solflekker rundt Glanmore Lake

Solflekker rundt Glanmore Lake

Det var mange fotomuligheter rundt Glanmore Lake. En gang iblant kom det fykende en flekk med sollys mellom skyene. for å få bildet under her måtte jeg ta mange bilder hvor hvert av dem hadde litt sol på seg, men på forskjellige steder. Deretter valgte jeg ett av bildene som et utgangspunkt og la inn bare solflekkene fra andre bilder. På samme måte kunne jeg regulere hvor mye krusninger fra vinden det skulle være på vannet. To viktige forutsetninger for dette er kamera på stativ og en god porsjon tålmodighet.

Selfie ved Glanmore Lake

Selfie ved Glanmore Lake

Stativ og selvutløser gjorde det også mulig å ta enn selfie ved et gammelt naust.

Healy Pass Road

Healy Pass Road

The Healy Pass Road går over en 300 m høy fjellovergang mellom Cork- og Kerry-siden av Beara Peninsula. Den ble opprinnelig bygget for å lette varetransporten under hungersnøden på 1840-tallet og utbedret rundt 1930. Særlig her på Cork-siden er det et imponerende anlegg med fantastisk forseggjorte støttemurer og broer, alt lagt opp som tørrmur, med bare stein. De fleste er ganske små, men virkelig lekkert gjort.

Derrynane Beach sett fra Abbey Island

Derrynane Beach sett fra Abbey Island

Det er ikke så mange strender i Irland, men kvaliteten er det ikke noe å si på. Derrynane Beach er lang og litt oppdelt av små fjellknauser. Den ligger beskyttet fra storhavet bak en rekke holmer og små øyer, Bl a Abbey Island, som er landfast ved lavvann og hvor det er en kirkegård i en gammel klosterruin.

Gravstøtter, Abbey Island

Gravstøtter, Abbey Island

Mange fine, gamle gravstøtter på Abbey Island. Her skulle jeg gjerne hatt et ND-filter, så jeg kunne brukt lang eksponeringstid som hade dratt ut skyene.

Vakttårn, Ballinskelligs

McCarthy Mor Tower, Ballinskelligs

Langs kystveien «The Ring of Skelligs» fant vi dette gamle forsvarstårnet, bygd på 1500-tallet.

The Skelligs

The Skelligs

Skellig Michael, den spisse holmen til høyre, var i 600 år, fra 600-tallet til 1200-tallet tilholdssted for kristne munker. I dag står den på UNESCOs verdensarvliste.

Det er mye god mat i godt drikke

Det er mye god mat i godt drikke

Er man i Irland så er man i Irland. En god pint med Guinness kommer man ikke utenom.

Kveldsstund har gull i munn

Kveldsstund har gull i munn

I løpet av to uker hadde vi en eneste fin solnedgang. Bare så synd at de fleste bildene av den ble spolert. Husk å slå av bildestabilisatoren når du bruker lange eksponeringstider på stativ.

En kommentar om “Sommerferie på Den grønne øya

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s