Langhelg i Zürich og Bern

Andrea og jeg har hatt en langhelg i Sveits, hvor vi besøkte byene Zürich og Bern. Vi ble slått av hvor rent det var overalt, og også over prisnivået, som minst var på norsk nivå. Her er noen av bildene jeg tok der.

20140625_Zürich og Bern_0001_640

Zürich ligger ved elven Limmat, ved utløpet av Zürich-sjøen. Byen kan spores tilbake til en keltisk bebyggelse for over to tusen år siden. Senere hadde romerne en innkrevingsstasjon for skatter her. De kalte stedet Turicum, som dagens navn er avledet av.

Gamlebyen er liten og oversiktlig, med tallrike broer over elven, både brede og trange gater og et utall butikker og restauranter. Her kan man vandre rundt en dag eller to, og trenger man en pause kan man ta en times rundtur med båt på elven og sjøen.

20140625_Zürich og Bern_0008_640

For å få litt oversikt gikk vi opp på Lindenhof-høyden, hvor romerne hadde sin festning. Her har man et fint utsyn over deler av byen. Midt i bildet ser vi rådhuset, fullført 1698, og kirken Grossmünster, med sine to tårn.

20140625_Zürich og Bern_0009_640

Lindenhof er en park, hvor det er lagt til rette for flere forskjellige aktiviteter, som sjakk og boules.

Hotel zum Storchen

Zürichs fineste hotell og restaurant, Storchen, har i over 650 år sørget for de reisendes behov. Vi bodde nok adskillig mer beskjedent, men en lunsj på verandaen smakte godt mens vi nøt utsikten. Den sved godt i lommeboka den også.

Amtshaus I

Jeg hadde opprinnelig tenkt å få tatt noen flere bilder av Zürich i kveldslys, men det ble det ikke noe av. Det eneste jeg fikk tatt var dette av Rudolf Brun-broen og Amtshaus I, som er hovedkvarter for politiet i Zürich. Det ble litt for sent etter middag og lyset på himmelen forsvant.

Bern

Så flytter vi oss et par timers biltur vestover, til hovedstaden Bern. Byen ble grunnlagt i 1191 av hertug Berchtold V av Zähringen, på en høyde omgitt av elven Aare på tre sider. Dermed var den lett å forsvare.

20140625_Zürich og Bern_0021_640

Navnet Bern kommer av bjørn, og bjørnen er også et symbol for byen. En bjørn i full rustning pryder en av byens mange fontener.

20140625_Zürich og Bern_0022_640

Den opprinnelige trehusbebyggelsen i Bern ble utslettet i en brann i 1405. Den ble bygget opp igjen i stein utover 1400-tallet, og alle husrekkene fikk disse buegangene langs gaten. Her kan man gå tørt når det regner.

20140625_Bern_klokke_640

Det astronomiske uret Zytglogge har holdt styr på alt som har med tid å gjøre siden 1530. Før brannen i 1405 var det fengsel i dette tårnet.

20140625_Zürich og Bern_0031_640

Fire broer krysser i dag elven Aare på forskjellige kanter av gamlebyen. Den første ble anlagt her i 1256. Dagens Untertorbrücke er den eldste som eksisterer, fullført i 1490 etter at den gamle broen ble tatt av flom i 1460. Dette var også den eneste broen i Bern helt til Nydeggbrücke i bakgrunnen ble bygget i 1840.

2 kommentarer om “Langhelg i Zürich og Bern

  1. Charming cities indeed. Switzerland is so unspoilt. Zürich- See is a must. But be prepared- the country is just as expensive as Norway. Stunning photographs, good light.

  2. Ingen flere bilder av broene i Zürich county by night fordi overtegnede forsvant, muligens grunnet begrepet ‘fotoenke’.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s