Flydagen 2015

Endelig fikk jeg kommet meg på den årlige Flydagen på Kjeller. I mange år har det enten ikke passet eller jeg har ikke husket på det i tide, men nå klaffet det bra. Flydagen er et eldorado for den som er interessert i å oppleve gamle fly både på bakken og i lufta og halsbrekkende luftakrobatikk. Husk hørselvern!

DeHavillan Tiger Moth

DeHavillan Tiger Moth

Kjeller er en av verdens eldste flyplasser, med kontinuerlig drift siden 1912. Det var her Roald Amundsen tok det første norske sivile flysertifikat i 1914. Her var flyfabrikk som produserte fly for det norske forsvaret på lisens fra flyfabrikker ute i verden. De produserte også et egenkonstruert fly for Forsvaret på 1920-tallet. Under 2. verdenskrig ble Kjeller bombet både av tyskerne i 1940 og av de allierte i 1943 og 1944.

DeHavillan Tiger Moth cockpit

DeHavillan Tiger Moth cockpit

I dag holder flyfabrikkens etterkommer AIM Norway til på Kjeller. De driver blant annet med vedlikehold på Forsvarets fly og helikoptre. I tillegg er Kjeller base for flyklubbene Nedre Romerike Flyklubb og Oslo Flyklubb.

Noorduyn Norseman

Noorduyn Norseman

Fototips: For å få skarpe og gode bilder av fly i luften er det viktig med telelinse og kort lukkertid. Jeg tok de fleste bildene på 1/1000 sekund og brennvidder fra 120 til 300 mm. I ettertid så jeg at jeg godt kunne hatt litt mer bevegelse i propellene, så kanskje 1/500 sekund hadde vært bedre, ihvertfall på propellflyene. Det er også lurt å bruke følgefokus så kameraet holder styr på fokusen ettersom avstanden til flyene varierer. Bruk serieopptak for å øke sjansene for å få et skarpt bilde.

Her er noe flere glimt fra dagen:

Enkel minibank:  Bærbar kortterminal og en veske full av penger.

Enkel minibank: Bærbar kortterminal og en veske full av penger.

Douglas DC-3 "Dakota"

Douglas DC-3 «Dakota»

Greit å kunne søke ly under et fly når det kommer en regnskur.

Greit å kunne søke ly under et fly når det kommer en regnskur.

North American P-51 Mustang Cavalier

North American P-51 Mustang Cavalier

DeHavillan Vampire

DeHavillan Vampire

Saab Safari

Saab Safari

C-130J Super Hercules

C-130J Super Hercules

F-16 Fighting Falcon

F-16 Fighting Falcon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s